De nieuwe Feniks: voor groener containertransport

In samenwerking met Merlin Group, Harlingen Overslag en Veembedrijf (HOV), zetten wij sinds dit jaar het nieuwe  motorschip Feniks in op de lijndienst naar Noord Nederland. Dit containerschip is, met een uitgekiende Mitsubishi dieselelektrische aandrijving, volgens de nieuwste innovaties gebouwd.

 

Groen transport

Het Ms Feniks maakt groener containertransport mogelijk en sluit hiermee aan op ons Blue Road Logo, waarmee wij streven naar een verduurzaming van de sector. Het Ms Feniks is 110 meter lang, 11,45 meter breed en heeft een diepgang van 3,47 meter. Dit resulteert in een tonnage van 2947 ton en een capaciteit van 208 TEU. 

Twee elektromotoren

De schroefas van het schip wordt in beweging gebracht door twee elektromotoren, waarvan één van 385 kW en één van 640 kW. Het boordnet en de 550 kW sterke kopschroef worden bedient door de twee generators in de voor- en achterzijde, welke beiden een 600 kW Mitsubishi type S6R zijn. De generator in het voorschip draait normaalgesproken van 06.00 tot 18.00 uur. Tijdens de overige uren neemt de – computergestuurde – machinekamergenerator het over.

De stuurhut bevat, naast een V-toets voor varen, ook een M-toets om te manoeuvreren. Deze M-toets maakt het mogelijk om de krachten van de schroefas en de twee elektromotoren te bundelen, waarmee een belasting van 100 procent gerealiseerd kan worden, indien nodig.

Op weg naar emissievrij varen

Met onze verschillende Green Award schepen zetten we een stap dichterbij emissievrij varen. De huidige hybride systemen zien wij dan ook als een tussenstap op weg naar dit doel. Met de nieuwe Feniks realiseren we opnieuw een grote innovatie in de richting van vaartrajecten met accu-energie.

 

Wij wensen het Ms Feniks en haar bemanning heel veel groene kilometers en een behouden vaart! 

Pro-Log BV,

 

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van Pro-Log BV, naar aanleiding van deze blog? Neem direct contact met ons op!

 

Terug naar het overzicht